

I jídlo ze školní jídelny může být skvělé. Víme, kde se vaří úplně nejlépe
21 května, 2025Školní stravování nemusí být jen o šedém špenátu a dalších nezáživných obědech, které si pamatujeme spíš jako nutné zlo. Projekt Vaříme s chutí – školní jídelna roku 2025, který na začátku roku vyhlásilo město Plzeň, ukázal, že i ve školních jídelnách může vznikat chutné, nápadité a zdravé jídlo. Do soutěže se zapojilo 22 z celkových 24 jídelen, které město zřizuje, a výsledek potvrdil, že právě plzeňské školní kuchyně patří k těm nejlepším.
Finále soutěže se odehrálo 9. května v Kralupech nad Vltavou a slavnostní vyhlášení proběhlo o necelé dva týdny později na plzeňské radnici. Vítězkami se staly kuchařky ze školní jídelny 2. základní školy ve Schwarzově ulici. Na druhém místě se umístila jídelna 25. základní školy v Chválenické ulici a třetí příčku obsadila 16. základní škola z Americké ulice.
Za soutěží stojí především náměstkyně primátora pro oblast školství Lucie Kantorová. Ta chtěla tímto projektem nejen ocenit práci školních kuchařek a kuchařů, ale také posunout školní stravování k větší rozmanitosti, originalitě a zdravějším trendům. Sama vyzdvihla odvahu zapojit do soutěžních pokrmů i suroviny, které děti běžně nevyhledávají – jako jsou luštěniny či ryby. V soutěži totiž musely týmy během hodiny připravit deset porcí luštěninové polévky a deset hlavních chodů s rybou.
Dvoučlenné týmy z každé jídelny vařily v profesionálním gastrostudiu společnosti Bidfood pod dohledem zkušených šéfkuchařů. Hodnotila se chuť, originalita, prezentace i pestrost použitých surovin. Porota vedená šéfkuchařem Tomášem Poppem ze sdružení Asociace kuchařů a cukrářů České republiky přiznala, že vybrat vítěze nebylo jednoduché. Úroveň byla vysoká a přínosné bylo i to, že soutěžící mohli ochutnat jídla svých kolegů a vzájemně se inspirovat.
Vítězný tým si odnesl nejen titul Školní jídelna roku, ale také skleněnou trofej, voucher na pobyt, vybavení do kuchyně, finanční odměnu a kuchařku. Ani další dvě oceněné jídelny nepřišly zkrátka – dostaly rovněž finanční podporu, kuchyňské vybavení a publikaci s recepty.
Plzeň tak dokazuje, že školní stravování nemusí být jen o stereotypech, ale může se proměnit v inspirativní gastronomii. Soutěž ukázala, že když se dá kuchařkám prostor, podpora a uznání, dokážou dětem nabídnout jídla, která jsou nejen zdravá, ale také chutná a krásně vypadají.
zdroj: město Plzeň