Kvíz: Věděli jste tohle o včelách?
Včela medonosná, zdroj foto: Pixabay
Včela medonosná, zdroj foto: Pixabay

Kvíz: Věděli jste tohle o včelách?

2 srpna, 2024 2 Od Pavel Žižka

Jaro je sice dávno pryč, ale ani v létě včely nespí. Naopak, pracovitý hmyz i uprostřed léta vyhledává každý kvítek, opyluje jej a nám, včelařům přináší radost při stáčení slaďoučkého zlata. Ano, dnešní kvíz věnujeme včelám.

Začněme jednou zajímavostí, nebo možná vyvrácením jednoho mýtu. Možná jste se někdy setkali s tvrzením, že kdyby vyhynuly všechny včely na světě, vše živé během několika let vyhyne také. Je pravda, že pozice včel je ve světových ekosystémech natolik unikátní, že by se v takovém případě příroda hodně změnila a k hromadným vymíráním by určitě došlo. Na druhou stranu nejde o jediného opylovače, a tak by život na naší planetě nezanikl.

Člověk jako druh by ale problémy určitě měl. Rozhodně nejde jen o med, včelí vosk či propolis, o co bychom přišli. Dramaticky by se snížily zemědělské výnosy a o některé plodiny bychom přišly úplně. Prostě včely jsou tím, co naši civilizaci drží v takovém stavu, jak ji známe.

I proto jsme se rozhodli náš další dnešní kvíz věnovat právě včelám. Pokud jste včelař nebo přírodovědec, bude pro vás hračkou. A co vy ostatní? Co víte o včelách?

A co poučení po kvízu? Ani tentokrát vám ho neodepřeme. Podíváme se společně na nejznámější včelí produkt, tedy na med. Ten včely vyrábějí zahušťováním sladkých šťáv. Rozhodně ale nejde jen o nektar. Ne nadarmo se jednomu z druhů medu říká med medovicový. Kdo dával ve škole pozor, ví, že sladkou medovici nevylučují květy, ale mšice.

A co složení medu? Fruktóza, glukóza, další cukry, voda a další látky. Těch sice v medu není kdovíkolik procent, ale na jeho účincích se podílí měrou vrchovatou. Med totiž není jen sladidlem, ale též látkou s antiseptickými a antibakteriálními účinky. Jeho nízké pH přitom zabraňuje růstu bakterií. V lidové medicíně se pak med používá velmi často. Také si jej dáváte do čaje s citrónem proti nachlazení?

zdroje: Wikipedia, ZOO Chleby