Michal Ivasienko: Z učitele výrobcem lokálních jogurtů a sýrů
Michal Ivasienko, foto: Petra Ivasienková
Michal Ivasienko, foto: Petra Ivasienková

Michal Ivasienko: Z učitele výrobcem lokálních jogurtů a sýrů

18 ledna, 2025 0 Od Pavel Žižka

Když se řekne regionální potravina z Brd, asi málokdo si něco představí. Podbrdský region na pomezí středních a západních Čech sice historicky měl své krajové speciality, ale zavedených vyhlášených výrobců do dnešních dnů mnoho nepřežilo. O to větší radost je pak z každého, kdo se do výroby krajových specialit pustí takzvaně na zelené louce. Jedním z takových lidí je i Michal Ivasienko, který v Hůrkách u Rokycan před několika lety založil Podbrdskou minimlékárnu. A právě Michal Ivasienko byl dalším hostem Wetcastu.

Michalům profesní příběh je ale mnohem košatější, než by se mohlo zdát. Začínal jako učitel němčiny na základní škole v Rokycanech. Později založil jazykovou školu a stal se dokonce viceprezidentem asociace jazykových škol. I na tuto dobu ve Westcastu vzpomíná. Jednou mu ale tělo řeklo, že je třeba méně zapojovat hlavu a zkusit také pracovat rukama.

Výsledek? Milované práce překladatele se sice nevzdal, ale vedle toho rozjel byznys v odvětví, ze kterého často slyšíme, že se jím uživit nedá. Michal Ivasienko ale tvrdí opak. Výroba jogurtů, tvarohu, zákysu nebo sýrů podle tradičních postupů je prý řehole, ale baví ho. A hlavně jeho výrobky baví a chutnají i jeho zákazníkům, kterých postupně přibývá. Patříte taky mezi ně? Pak si Westcast s Michalem Ivasienkem určitě pusťte.

zdroj: Westcast