Někde pivo skokově zdražilo, jinde vyčkávají. Změna DPH dělá divy
4 ledna, 2024Zvýšení sazby DPH s příchodem nového roku výrazně pocítí milovníci čepovaného piva. Cena oblíbeného českého nápoje se ve většině restauračních zařízení postupně zvýšila. Zároveň se však najdou i hospodská zařízení, kde se rozhodli nesahat na cenu pěnivého moku.
„Zvýšení sazby o 11 procentních bodů je drastické, nemůžeme si ale dovolit na pivo nadále doplácet,“ řekl pro sever Lidovky Michal Pomahač mladší z Pivovaru Kytín v Brdech.
Věří však, že návštěvníci zůstanou jeho pivovaru nadále věrní a nedojde tak k výraznému poklesu tržeb.
Někde na zvýšení sazby připravili už dříve. Zdražovat budou tak sice i letos, ale bude to o menší částku. „My jsme před měsícem zdražovali všechna piva o dvě koruny. Letos budeme zdražovat ještě jednou, ale musíme počkat na vývoj cen pivovarů. Ke zdražení by mělo dojít zhruba v dubnu či květnu,“ prozradil Jiří Gärtner, vedoucí restaurace Tunel v Plzni.
Za stejnou budou nadále prodávat pivo v nejznámější české hospodě U Fleků. „Navýšení DPH se pokusíme pokrýt ze svého. Po covidovém propadu nebyl pro nás loňský rok špatný,“ řekl Ivo Brtník, jednatel nejstaršího fungujícího pivovaru v Čechách. I nadále tak tam bude stát pivo 79 Kč.
Už bez změny DPH bojují restaurace o každého zákazníka. Rozdíl mezi čepovaným a lahvovým pivem se znovu tak ještě více prohloubí. Už teď si většina pivařů raději otevře pivo v pohodlí domova a každou návštěvu restaurace pořádně zvažuje. Zvláště je tomu v menších městech či na vesnicích.
„Nejde jen o DPH, ale malé hospody děsivě tlačí i skutečnost, nakolik se zvětšuje cenový rozdíl mezi lahvovým a točeným pivem. Před lety bylo točené jen dvojnásobkem lahvového, dnes už je dražší třikrát i víc. Takže lidé mizí z hospod i bez vlivu nynějšího zvýšení sazby DPH u sudového piva,“ bědoval Martin Veselý, majitel hospůdky U šesti trampů v malé obci Zvíkovec na Rokycansku.
Až následující měsíce ale naplno ukáží, zda restaurace pocítí pokles návštěvnosti.
Zdroj: Lidovky.cz