

Petr Smazal: Když se na YouTube potká vášeň k filmu a jídlu
19 dubna, 2025Petr Smazal je fenomén, kterému se podařilo spojit své dvě velké životní lásky – jídlo a film. Široká veřejnost jej poprvé zaregistrovala asi v roce 2021, kde se objevil v soutěži MasterChef Česko. Tady zaujal nejen svými kuchařskými schopnostmi, ale i díky svému charismatu, typickému klobouku a plnovousu. Tehdy měl celkem úspěch a postoupil mezi TOP 14 nejlepších amatérských kuchařů.
Dnes ho známe hlavně jako MAD BBQ – úspěšného foodtubera, který na svém kanále na YouTube, který nazval MAD BBQ, spojuje recenze jídla, rozhovory s lidmi od fochu, originální recepty a v poslední době i vlastní dokumentární tvorbu. A právě tím se MAD BBQ odlišuje od běžných gastro kanálů – Petr do svých videí přináší profesionální filmový a televizní cit a zkušenosti, které sbíral dlouhá léta.
Právě film a video jsou totiž v Petrovi zakořeněné hodně hluboko. K natáčení se dostal už na střední škole a později působil jako režisér a scénárista na významných televizních stanicích, jako jsou TV Nova, Česká televize nebo Televize ZAK. Dnes tyto zkušenosti přetavuje do vlastní tvorby na YouTube.
Z videí na kanálu MAD BBQ rychle pochopíte, že vztah k jídlu tohoto rodáka z Plané u Mariánských Lázní není povrchní. V jednu chvíli se dokonce živil jako řezník, což jeho pohled na gastronomii posunulo o další úroveň hlouběji.
Právě Petr Smazal alias MAD BBQ byl mým hostem dvanáctého vydání pořadu Westcast. V podcastu jsme se bavili o tom, jak vlastně žije YouTuber a kudy vede cesta k úspěchu na YouTube. Petr přiznal, že tvorba jednoho kvalitního YouTube videa není otázkou pár hodin. Často jde o produkci trvající několik dní. Práce se střihem, zvukem a scénářem je podobně náročná jako u profesionálních televizních pořadů.
Petr zároveň hovořil i budoucnosti videotvorby na YouTube. Mluvil o náročnosti profesionální tvorby dlouhých videí a o tom, jak celý internet směřuje k dlouhým formátům. Mluvil i o tom, co ho v tvorbě láká nejvíc. Jeho další cesta na YouTube tak možná nepovede jen za dalšími lahůdkami, ale hlavně za příběhy, v nichž se propojují lidé, krajiny a chutě.
zdroje:
zdroje: