Českým západem na uzené Halloumi přímo na hradě: Startuje Špacír Plzeňským krajem
20 srpna, 2024Víte, jak chutná uzený sýr halloumi s rajčátky a krekry, když si je osmahnete v romantických kulisách středověké hradní zříceniny? Kuchař a patriot Tomáš Popp to ví a všem zájemcům o nevšední (nejen) chuťový zážitek to ukáže v prvním díle série videí Špacír Plzeňským krajem.Tuto uvidíte na Youtube kanálu Plzeňského kraje. Videa vznikla díky dlouhodobé spolupráci mezi Plzeňským krajem a občanským sdružením ENVIC. Tato několikaletá spolupráce se zaměřuje na aktivity v oblasti regionálních potravin, lokální gastronomie i méně známých turistických cílů. Díky ní již vznikla celá řada zajímavých projektů. Tento si klade za cíl přilákat do kraje nové návštěvníky.
Šéfkuchař a manažer národního týmu kuchařů Tomáš Popp postupně diváky provede pěti lokalitami.„Pro propagaci bylo zvoleno pět lokalit Plzeňského kraje – Český západ, Nepomucko, Český les, Plasko a Sušicko. Cílem je zachytit nejpoutavější a nejzajímavější místa a vyzdvihnout jejich význam nejen pro cestovní ruch, ale i pro gastronomii, lokální farmáře a jejich suroviny a produkty. V neposlední řadě i pro řemesla,“ upřesňuje vedoucí odboru fondů a programů Krajského úřadu Plzeňského kraje Jan Přibáň.
„Ke každému místu jsme se snažili přistoupit odlišně, především s ohledem na to, co nabízí. Více cestopisně než gastronomicky. Nešlo nám tolik o receptury či vaření z lokálních surovin. Chtěli jsme především pracovat s lidskými příběhy, zachytit architektonické i přírodní památky a místní život prostřednictvím rozhovorů s místními farmáři, řemeslníky, znalci a významnými „domordci,“ dodává Tomáš Popp, který je též předsedou občanského sdružení ENVIC a dlouholetý pořadatel farmářských trhů v Plzni. Nyní se tak stává takovým (západo)českým kuchařem na cestách, jakým je slavný Francouz Fred Chesneau.
zdroj: Plzeňský kraj (tisková zpráva)