Houbařský kvíz: Poznáte naše houby?
22 srpna, 2024Také už se nemůžete dočkat? Srpnové počasí se pomalu mění. Přibývá deště, v noci klesá rtuť teploměru… Houbaři už to určitě cítí v kostech. Žně v lesích se blíží. Do začátku té pravé podzimní houbařské sezóny sice ještě stále pár týdnů chybí, ale my pro vás máme rozehřívací kolo – krátký kvíz, ve kterém bude vaším úkolem některé naše houby poznat.
Říkají vám něco názvy jako kotrč, lakovka nebo hlíva? Nebo se vám dokonce začaly sbíhat sliny? Tak to byste rozhodně měli zkusit změřit síly s naším kvízem i s těmi, kdo už jej vyzkoušeli před vámi. Máme tu třináct fotek našich běžných hub. Nepůjde jen o ty jedlé. Máme tu i několik druhů nejedlých a samozřejmě i jedovatých. Vyberte správně, jak se jmenují. Určitě to zvládnete!
Mimochodem, máte představu, proč má právě u nás houbaření takovou tradici? Svůj díly „viny“ na tom má už jen fakt, že Česká republika má bohatou přírodu s rozmanitými lesy, které poskytují ideální podmínky pro rostoucí houby. Houbaření má v české kultuře dlouhou tradici a je vlastně už i určitou součástí folklóru. Mnoho Čechů si pamatuje výpravy do lesa s rodiči nebo prarodiči, kde se učili rozpoznávat jedlé a nejedlé druhy hub. Také je to dobrá příležitost k tomu, jak trávit čas venku v přírodě a odpočívat od každodenního shonu. Houbaření je pro mnoho lidí relaxační aktivita, která poskytuje nejen fyzickou, ale i duševní pohodu.
Nakonec, je to i otázka peněz. Houby jsou součástí mnoha tradičních českých jídel a mnoho lidí sbírá houby jako zdroj potravy. Mnozí také houby suší nebo konzervují na zimu, což může ušetřit peníze na nákup potravin.
zdroje:
- Wikipedia
- Pixabay