Zabijačka jako za starých časů provoní plzeňskou čtvrť Skvrňany. K dispozici je i vstupenka „Sněz, co můžeš“
Zabijačka, zdroj foto: Pixabay
Zabijačka, zdroj foto: Pixabay

Zabijačka jako za starých časů provoní plzeňskou čtvrť Skvrňany. K dispozici je i vstupenka „Sněz, co můžeš“

30 ledna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Vůně čerstvých jitrnic, jelit, tlačenek, ovaru, klobás, polévky a dalších tradičních pochoutek se ve čtvrtek 1. února od 13 do 18 hodin bude linout ze dvora školy v Plzni-Skvrňanech v ulici Nade Mží. Pod vedením šéfkuchařů Václava Haranta a Filipa Vracovského tam zabijačkové speciality připraví a nabídnou k prodeji žáci plzeňské Akademie hotelnictví a cestovního ruchu.

Na místě budou k vidění také ukázky špejlování jelit a jitrnic, řemeslný trh, stánky s kořením a vínem či prodej výrobků z chráněné dílny. Pro děti připravili žáci animační dílničku a pro rodiče bude otevřené Bistro v atriu, kde si budou moci koupit dobrou kávu.

„Mimo tradiční zabijačkové pochoutky, které při loňském prvním ročníku sklidily veliký úspěch, nabídnou naši žáci k prodeji rovněž retro lahůdky v podobě nářezu z pikantního bůčku nebo masových pomazánek té nejvyšší kvality,“ upřesnila Jana Linhartová, ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu. Chybět nebude ani něco ostřejšího pro zahřátí z lihovaru Jenčík a dcery.

Vstup na únorovou zabijačku ve dvoře školy je zdarma. Návštěvníci mají dvě možnosti. Buď si zakoupí jednotlivé dobroty s sebou nebo si zaplatí speciální vstupenku „Sněz, co můžeš“, která jim umožní na místě ochutnávat po celý čas vše, co žáci přichystají. Mimo jídla obsahuje tato vstupenka také bezplatnou konzumaci nealko nápojů.

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Plzeň je soukromá střední hotelová škola a odborné gastro učiliště, které připravuje mladé lidi na budoucnost v atraktivních a žádaných profesích. Nabízí obory Cestovní ruch a Hotelnictví zakončené maturitou, jejichž absolventi nacházejí uplatnění jako manažeři hotelů a restaurací u nás i v zahraničí, specialisté na cestovní ruch nebo animátoři.

Absolventi učňovského oboru Kuchař/číšník získají nejen výuční list, ale také cenou praxi, která je připraví na budoucí zaměstnání na pozici kuchaře/kuchařky a číšníka/servírky. Pro zájemce s výučním listem nabízí škola také navazující obor Podnikání, který je možné studovat jak prezenční formou, tak dálkově.

Zdroje: Daniela Vítová – tiskový servis, Český pohled