Dá se ještě sehnat v krámu poctivý Gothaj? Jak dopadl test?
15 listopadu, 2023Vánoce se pomalu blíží a každý, kdo si doma ke štědrovečerní večeři připravuje bramborový salát podle svého receptu, bude do něj chtít koupit ty správné ingredience. Většina z nás dává do vánočního salátu nějakou tu uzeninu. K tradiční české klasice patří Gothajský salám. Který ze široké nabídky na trhu ale má největší podíl masa a je nejchutnější?
Právě na to se ve svém posledním videu snažil najít odpověď český youtuber Starej Fotr. Ten ve svém nejnovějším videu hodnotí sedm různých Gothajů nakoupených v českých supermarketech. Jak dopadly například Kostelecké uzeniny, Krahulík, nebo který salám byl nejdražší a zároveň chutí příliš neoslnil?
A co to vlastně Gothaj je? Wikipedie hovoří jasně:
Gothajský salám je druh měkkého salámu. Podle závazné normy se Gothajský salám vyráběl do počátku 90. let 20. století z těchto ingrediencí (na 100 kg hotového výrobku):
-
29 kg hovězí zadní maso
-
29 kg libové vepřové maso
-
5,5 kg tučné vepřové maso bez kůže
-
35 kg sádlo na špíček
-
6 l pitná voda
-
koření
-
sůl
Dnes už ale závazné normy neplatí, a tak si gothajem může leckdo nazývat leccos. Jak si tedy se vším poradil mlsný jazýček Starýho Fotra?
zdroj: Wikipedia, Starej fotr
Ano dělají gothaj masna Rosovice a je výborný
Gothaj jsem si kupoval jako učeň již v roce 1976, což jsou myslím 70. léta.
Gothaj salám existuje opravdu dlouho, vaše údaje jsou nepřesné. I já jsem Gothaj jedl co pamatuji. Je mi 72. Prosím dávejte poctivé a přesné informace.
Tady nejde jen o Gothaj ale i o ostatní potraviny co se zrušily ČSN(Československé Normy) tak se vyrábí i s kuřecího masa Gothaj,chléb kde dřív se těsto dělalo tradičně,z kvásku a celá výroba trvala cca 7hod.tsk je dnes o polovičku kratší a prý v pekárnách do těsta rozemelou starý chleba co se neproda.