Dá se ještě sehnat v krámu poctivý Gothaj? Jak dopadl test?
Gothajský salám, foto: Jiří Zelenka, Pohled 111, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80163231
Gothajský salám, foto: Jiří Zelenka, Pohled 111, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80163231

Dá se ještě sehnat v krámu poctivý Gothaj? Jak dopadl test?

15 listopadu, 2023 4 Od Dominik Rejthar

Vánoce se pomalu blíží a každý, kdo si doma ke štědrovečerní večeři připravuje bramborový salát podle svého receptu, bude do něj chtít koupit ty správné ingredience. Většina z nás dává do vánočního salátu nějakou tu uzeninu. K tradiční české klasice patří Gothajský salám. Který ze široké nabídky na trhu ale má největší podíl masa a je nejchutnější?

Právě na to se ve svém posledním videu snažil najít odpověď český youtuber Starej Fotr. Ten ve svém nejnovějším videu hodnotí sedm různých Gothajů nakoupených v českých supermarketech. Jak dopadly například Kostelecké uzeniny, Krahulík, nebo který salám byl nejdražší a zároveň chutí příliš neoslnil?

A co to vlastně Gothaj je? Wikipedie hovoří jasně:

Gothajský salám je druh měkkého salámu. Podle závazné normy se Gothajský salám vyráběl do počátku 90. let 20. století z těchto ingrediencí (na 100 kg hotového výrobku):

  • 29 kg hovězí zadní maso

  • 29 kg libové vepřové maso

  • 5,5 kg tučné vepřové maso bez kůže

  • 35 kg sádlo na špíček

  • 6 l pitná voda

  • koření

  • sůl

Dnes už ale závazné normy neplatí, a tak si gothajem může leckdo nazývat leccos. Jak si tedy se vším poradil mlsný jazýček Starýho Fotra?

zdroj: Wikipedia, Starej fotr