Kvíz: Dokázali byste vyrobit pivo?
Pivo, ilustrační foto, zdroj: Pixabay
Pivo, ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Kvíz: Dokázali byste vyrobit pivo?

27 května, 2025 0 Od Pavel Žižka

My Češi jsme národem pivařů, o tom není pochyb. Statisticky osvěžujícího zlatavého nápoje vypijeme úplně nejvíce. Aby taky ne, když se u nás vaří to nejlepší pivo na světě. Jenže jak se pivo banálně nazývá, banálně nakupuje a často i banálně pije, tak úplným opakem je jeho výroba.

Pivo zkrátka není káva nebo čaj, jejichž výroba je doslova na pár kroků a minut a třeba bylinkový čaj si zvládne doma připravit skutečně každý, od utržení bylinky, po nálev. Výroba piva, to je alchymie, a to dokonce alchymie tak náročná, že od starověkého vynálezu výroby piva trvalo až od devatenáctého století, než Josef Groll vynalezl to, co pivem (nejčastěji) nazýváme dnes. Jeho počin je krásně popsán na Wikipedii:

Groll v novém pivovaru uvařil premiérovou várku 5. října 1842. Říká se, že záměrně udělal chybu v technologickém postupu, aniž by dopředu znal výsledek – vařil spodně kvašené bavorské pivo, ale z odlišných českých surovin (žateckého chmele, měkké plzeňské vody a světlejšího sladu připravovaného anglickou technologií). První várka byla naražena 11. listopadu a, ač nedopadla úplně dle očekávání, sklidila v hostincích „U bílé růže“ a „U zlatého orla“ na plzeňském náměstí veliký úspěch. Plzeňský kronikář poznamenal: „Jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí, při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek.“

Jistě, jistě, způsobů výroby piva je spousta, stejně jako je spousta druhů piv. I proto rádi zkoušíme nová a nová piva od menších či větších výrobců. Některá nám chutnají, jiná méně. Základní body postupu jsou ale stejné. Dokážete je správně poskládat, aby na konci vyšel lahodný ležák?

zdroje: Wikipedia, Jídlo s.r.o., Plzeňský Prazdroj

zdroje: Wikipedia, Jídlo s.r.o., Plzeňský Prazdroj