Čirůvka májovka je mezi odborníky známá též pod latinským názvem Calocybe gambosa. Je to jedlá a výborná jarní houba z čeledi čirůvkovitých1.
Kam se na ni vypravit? Na hluboké lesy zapomeňte. Čirůvka májovka roste běžně od dubna do června na travnatých místech, jako jsou louky, parky a okraje cest1. V Evropě patří k nejranějším tržně sbíraným houbám1. V České republice se objevuje především v květnu2.
Jak ji poznáte? Tato houba má třeň dlouhý 5–10 cm a 2–3 cm silný. Klobouk je zbarvený bíle až nažloutle, polokulovitý, o průměru 5–10 cm1. Na spodní straně má rovněž bílé lupeny, uspořádané tak hustě, že připomínají listy zavřené knihy1. Typická je lehce moučná vůně1.
A co si z ní uvařit?Čirůvka májovka najde v kuchyni široké využití. Nejčastěji se přidává do smetanových omáček nebo rozmanitých polévek1. Velmi dobře ale chutná též ve spojení s volským okem, v zeleninových salátech nebo ve formě smaženek1. Stejně jako u dalších druhů hub je před konzumací čirůvku nutné tepelně upravit1.
Měli byste si jen dát pozor na její skutečně dokonalé určení. Pro podobný vzhled hrozí záměna s jedovatou závojenkou olovovou. Ta je však podstatně méně hojná a objevuje se až od poloviny června13.
Této houbě se také ve svém posledním videu věnovala známá youtuberka Šumavská houbička:
zdroje:
- Wikipedia
- jimeto.cz
- Dáma.cz
- Šumavská houbička