Po třiceti letech se vrací domažlické pšeničné pivo Prior
Domažlické pšeničné pivo Prior, zdroj: město Domažlice
Domažlické pšeničné pivo Prior, zdroj: město Domažlice

Po třiceti letech se vrací domažlické pšeničné pivo Prior

9 června, 2023 0 Od Pavel Žižka

Renesance malých a menších pivovarů nemíjí ani Domažlice. Pivovar v chodské metropoli přichází s jedním zajímavým pivem za druhým. V červnu se tak například vrátil k pšeničnému pivu Prior, které pivařům chybí už tři desetiletí.

V červnu je Prior na čepu pivnice městského pivovaru a na stejném místě je k dispozici i lahvovaný. Premiéru si toto pivo odbylo před třemi desítkami let. Sládkové městského pivovaru Janě Müllerové se podařilo získat původní recepturu a spolu se sládkem Plzeňského Prazdroje Tomášem Pokorným přizpůsobili původní recepturu pro dnešní konzumenty. Pivo se stalo součástí červnové nabídky Volby sládků plzeňského pivovaru, díky němuž se dostane k mnohem širšímu okruhu zákazníků.
Prior se zároveň připravoval v Domažlicích i ve velkopopovickém pivovaru, který spadá pod Plzeňský Prazdroj. Ten vyhovoval díky svým objemovým a technologickým možnostem. Zájemci tak mají jedinečnou možnost porovnat chutě obou várek pocházejících ze stejné receptury.
„Volba sládků je program, v jehož rámci vaříme pro naše hospody každý měsíc jeden nový speciál. Prior je zřejmě pivo s nejdelší historií, které se ve Volbě sládků objevilo. Máme tu čest ho vařit společně s domažlickým pivovarem a není náhoda, že tomu tak je. V Domažlicích vypátrali recepturu na Prior, který se zde vařil v době, kdy pivovar patřil Plzeňskému Prazdroji. Je nám ctí, že s domažlickým městským pivovarem můžeme opět spolupracovat a oslavit to právě Priorem,“ uvedl manažer Volby sládků Plzeňského Prazdroje Tomáš Drahoňovský.


Prior se v Domažlicích vařil v první polovině 90. let. „Děkuji tehdejšímu sládkovi Miroslavu Sekorovi a bývalému řediteli pivovaru Jaroslavu Lstibůrkovi, kteří nám poskytli recepturu a technologický postup na výrobu Prioru. Hledali jsme ho předtím i v archivu v Plzni, ale tam nebyl dohledatelný. Receptura je tedy původní, použili jsme pouze jeden jiný chmel. Prior je pšeničné nefiltrované pivo, původně bylo kvasnicové, kdy se do lahví přidávaly kvasinky a dokvašovalo až v lahvích, ale to my dnes neděláme, na to nemáme prostor. Jde o pivo podobného stylu, které se pije v Bavorsku. Doufáme, že tak přilákáme i hosty zpoza hranic, kterých je zatím po covidu méně,“ doplnila domažlická sládková Jana Müllerová.
„Město dlouhodobě usilovalo o obnovení pivovaru. Jeho zprovoznění přišlo do období covidu, takže první roky byly těžké. Jsem velmi rád, že paní sládková hledá možnosti, jak pivovar uvést ještě ve větší známost, než kterou má teď. Stará se výborně o piva, což dokazují i ocenění, které již v letošním roce domažlická piva dostala, což je hlavně její zásluha. Město jí i dále bude nápomocno,“ slíbil místostarosta Pavel Faschingbauer. Zmínil také, že město ve spolupráci s architektem chystá lepší označení budovy, které by mělo nalákat další zákazníky k návštěvě domažlického pivovaru a jeho pivnice.

zdroj: Josef Babor, město Domažlice